Koronavírus: Južná Kórea hlási v súvislosti s koronavírusom už 8799 nakazených

21.03.2020 Celý región

Soul 21. marca (TASR) - Ďalších 147 prípadov nakazenia novým koronavírusom zaznamenali v piatok v Južnej Kórei, čím doterajší počet nakazených v tejto krajine stúpol na 8799. Potvrdených bolo aj ďalších osem, teda celkove už 102 úmrtí v dôsledku tejto infekcie.

Tlačová agentúra Jonhap o tom informovala v sobotu s odvolaním sa na údaje vládneho orgánu pre kontrolu a prevenciu chorôb.

Okrem prípadov nakazenia a úmrtí vzrástol v Južnej Kórei aj počet prípadov úplného vyliečenia, a to o 379 na celkove 2612.

Piatkový prírastok nakazených bol druhý najvyšší v tomto týždni po 152 nových prípadoch zo stredy. Tempo narastania sa však od minulého týždňa zreteľne spomaľuje.

Prvé úmrtie na respiračné ochorenie spôsobované novým koronavírusom hlásili z Južnej Kórey pred mesiacom. Väčšinu z doterajších 102 obetí tvoria starší pacienti trpiaci aj inými ochoreniami.

Juhokórejskí zdravotníci medzitým dokončili rozsiahle testovanie 210.000 nasledovníkov náboženského hnutia Ježišova cirkev Sinčchondži, ktoré je spájané s rýchlym rozšírením nákazy. Stále však očakávajú, že sa môžu objaviť nové zhluky prípadov.
 

Poľsko uzavrelo školy do Veľkej noci

Varšava 21. marca (TASR) - Poľská vláda vyhlásila stav pohotovosti v súvislosti s pandémiou vírusového ochorenia COVID-19 a uzavrela všetky školy do Veľkej noci. Vyhlásil to v piatok poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

"Dnes vyhlasujeme epidemický stav, ktorý nám dáva nové právomoci, ale aj povinnosti. Rozhodli sme sa zrušiť vyučovanie do Veľkej noci. Ide o ťažký, ale dôležitý krok," uviedol na tlačovej konferencii poľský ministerský predseda.

Poľsko už tento mesiac zrušilo vyučovanie pre študentov do 25. marca a zatvorilo svoje hranice pre cudzincov v snahe zamedziť šíreniu nového druhu koronavírusu. Krajina tiež zatvorila múzeá, divadlá a kiná, a zakázala zhromažďovanie viac než 50 osôb.

V reakcii na otázku, či budú zrušené májové prezidentské voľby, Morawiecki odpovedal: "Nie, neznamená to, že sa voľby uskutočnia v neskoršom termíne." Prezidentské voľby sú naplánované na 10. mája a prípadné druhé kolo by sa konalo 24. mája.

Viacerí opoziční kandidáti v súvislosti s pandémiou vyzvali na oficiálny odklad volieb novej hlavy štátu. Poľsko má momentálne 411 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom a päť úmrtí súvisiacich s týmto ochorením.

Obmedzenia zavedené na hraniciach s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu v Európe spôsobili počas utorka a stredy zdržania a kolóny na viacerých miestach v strednej Európe vrátane hraničných priechodov medzi Poľskom a Nemeckom.
 

Nové domáce prípady koronavírusu v Číne zostávajú na nule

Peking 21. marca (TASR) - Čínske úrady nezaznamenali ani počas piatka žiadne nové prípady nakazenia koronavírusom SARS-CoV-2, ktoré by boli výsledkom prenosu priamo v provincii Chu-pej ako pôvodnom ohnisku epidémie alebo kdekoľvek inde na území Číny. Domáci prírastok nakazených pritom zostal na nule už tretí deň po sebe, informovala v sobotu tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie čínskej Národnej zdravotníckej komisie.

V Číne však počas piatka pribudlo 41 prípadov, keď obyvatelia prišli infikovaní zo zahraničia, čo je dosiaľ najvyšší takýto počet za jediný deň. Z provincie Chu-pej tiež hlásili sedem nových úmrtí na ochorenie spôsobované novým koronavírusom.

Úrady v Pekingu prijali celý rad opatrení, aby zabránili druhej vlne šírenia SARS-CoV-2. Ich súčasťou je povinná karanténa pre všetkých ľudí, ktorí pricestovali do hlavného mesta zo zahraničia, ako aj presmerovanie niektorých letov. Postupy v iných regiónoch sa rôznia.

Čína dosiaľ zaznamenala 269 prípadov "privezenej" koronavírusovej nákazy. Celkove zasiahlo v Číne koronavírusové ochorenie už 81.008 ľudí. Podľa údajov zdravotníckej komisie 3255 pacientov zomrelo a 71.740 sa medzičasom vyliečilo.
 

RKI: Počet prípadov nákazy v Nemecku za 24 hodín stúpol o 2705

Berlín 21. marca (TASR) - Počet prípadov nákazy novým koronavírusom v Nemecku sa v priebehu 24 hodín zvýšil o 2705 a v sobotu dosiahol 16.662 osôb. Informoval o tom v sobotu dopoludnia Inštitút Roberta Kocha (RKI).

Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 sa od piatka zvýšil o 16 na 47.

RKI zverejňuje svoje údaje zozbierané z jednotlivých spolkových krajín len raz denne. Z tohto dôvodu sa odlišujú od štatistík, ktoré priebežne zverejňujú média.

V spolkovej krajine Bavorsko platia od soboty po dobu najmenej dvoch týždňov drastické obmedzenia voľného pohybu osôb na verejných priestranstvách.

Obyvatelia budú môcť svoje bydlisko opustiť iba v prípade vážnych dôvodov, medzi ktoré patrí cesta do práce, nevyhnutné nákupy, návšteva lekára alebo lekárne, pomoc iným či návšteva životného partnera. Povolené budú aj športové aktivity a prechádzky, ale len samostatne alebo v spoločnosti osôb, s ktorými človek žije v jednej domácnosti.

Polícia v tejto súvislosti zaznamenala len izolované porušenia zákazu, keď päť mladých ľudí oslavovalo narodeniny na stavenisku alebo skupina troch si založila vonku oheň. Oba prípady boli riešené napomenutím, uviedla agentúra DPA.

Hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v piatok oznámil, že vláda prehodnotí svoje opatrenia proti šíreniu koronavírusu, ale vyhol sa odpovedi na otázku, či a kedy bude zákaz vychádzania zavedený plošne v celej krajine.

Na takéto opatrenie vyzvalo kancelárku viacero krajinských premiérov. Prijať ho však nemôže sama, ale iba po dohode s predsedami vlád všetkých spolkových krajín.
 
 

Španielsko má vyše 1300 úmrtí a takmer 25.000 nakazených

Madrid 21. marca (TASR) - Ďalších 324 ľudí zomrelo v Španielsku za uplynulých 24 hodín po tom, ako sa nakazili novým koronavírusom SARS-CoV-2. Celkový počet obetí tak dosiahol 1326, informovala v sobotu agentúra Reuters s odvolaním sa na španielske ministerstvo zdravotníctva.

Počet nakazených stúpol za toto obdobie o takmer 5000, a to z 19.980 na 24.926.

Španielsko je treťou najviac postihnutou krajinou na svete po Číne a Taliansku.

Väčšina prípadov (60,6 percenta) je podľa agentúry EFE evidovaná v Madride a okolí, kde je takmer 9000 infikovaných a 804 mŕtvych, pričom za 24 hodín tam zomrelo ďalších 176 osôb. Tamojšie úrady preto rozhodli, že na prepravu chorých sa začnú používať linkové autobusy.

V Španielsku platí od 14. marca 15-dňová karanténa, ktorú môže parlament predĺžiť.
 

V Česku sa z nákazy novým koronavírusom vyliečil piaty človek

Praha 21. marca (TASR) - V Českej republike sa z nákazy spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2 vyliečil piaty človek. V sobotu pribudlo 36 prípadov nákazy, čím sa ich počet zvýšil na 925. Najviac nakazených je v Prahe, informoval spravodajský server Novinky.cz.

V ČR už vykonali viac ako 13.000 testov na nový koronavírus, pričom najväčší denný nárast zaznamenali vo štvrtok, keď pribudlo 205 prípadov nákazy.

Na nákazu koronavírusom SARS-CoV-2 v ČR zatiaľ nikto nezomrel. Celkovo sedem osôb má však veľmi ťažký priebeh ochorenia. V Nemocnici u svätej Anny v Brne ležia traja pacienti vo veľmi vážnom stave napojení na pľúcnu ventiláciu. Dvoch z nich previezli v sobotu z prostějovskej nemocnice, kde sa liečili.
 
 
 

Počet prípadov nákazy koronavírusom stúpol v Poľsku na 452

Varšava 21. marca (TASR) - V Poľsku zaznamenali 13 ďalších potvrdených prípadov nového druhu koronavírusu, celkovo je tak v krajine nakazených 452 ľudí. Informovalo o tom v sobotu ministerstvo zdravotníctva, píše tlačová agentúra PAP.

Doteraz v Poľsku zomrelo na ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2 päť ľudí. Podľa ministerstva sa do bilancie nepočíta úmrtie 27-ročnej ženy, ktorá bola nakazená týmto vírusom, ale zomrela v piatok z iných príčin.

Prvý prípad nákazy koronavírusom v Poľsku zaznamenali 4. marca. Pacient sa podľa oznámenia lekárov medzičasom z ochorenia COVID-19 vyliečil.

Poľská vláda vyhlásila v piatok v súvislosti s pandémiou epidemický stav a uzavrela všetky školy do Veľkej noci.

Vláda už od nedele 15. marca zakázala vstup cudzím štátnym príslušníkov na svoje územie a pozastavila medzinárodnú leteckú i vlakovú dopravu.

Krajina tiež zatvorila múzeá, divadlá a kiná, a zakázala zhromažďovanie viac než 50 osôb.
 

V domácej karanténe je už na svete takmer miliarda ľudí

New York 21. marca (TASR) - Takmer miliarda ľudí na celom svete je izolovaná vo svojich domovoch. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP, ktorá pripomína, že novému koronavírusu podľahlo už viac ako 11.000 ľudí, pričom USA prijali karanténne opatrenia, ktoré už predtým zaviedli viaceré európske štáty.

Pandémia koronavírusu zmenila životy ľudí na celej planéte. Došlo k obmedzeniu pohybu, zatvoreniu škôl a milióny ľudí musia pracovať z domu.

Odhadovaných 900 miliónov osôb je teraz izolovaných vo svojich domovoch v 35 krajinách sveta vrátane 600 miliónov ľudí, ktoré musia byť povinne doma na základe vládnych nariadení.

Francúzsko, Taliansko, Španielsko a ďalšie európske krajiny nariadili ľuďom ostať doma a v niektorých prípadoch hrozia pokutami, ak sa takéto opatrenie bude porušovať.

Od soboty platia v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko po dobu najmenej dvoch týždňov drastické obmedzenia voľného pohybu osôb na verejných priestranstvách. Obyvatelia budú môcť svoje bydlisko opustiť iba v prípade vážnych dôvodov, medzi ktoré patrí cesta do práce, nevyhnutné nákupy, návšteva lekára alebo lekárne, pomoc iným či návšteva životného partnera. Povolené sú aj športové aktivity a prechádzky, ale len samostatne alebo v spoločnosti osôb, s ktorými človek žije v jednej domácnosti.

Guvernér amerického štátu Kalifornia Gavin Newsom nariadil vo štvrtok všetkým obyvateľom, aby zostali doma a pomohli tak v boji proti pandémii nového koronavírusu. Výnimku pre opustenie príbytku predstavujú napríklad nákupy potravín či iných dôležitých vecí. Podobné nariadenia vydali aj štátoch Illinois a New York.

V Kalifornii, kde žije 40 miliónov ľudí, si koronavírus dosiaľ vyžiadal 19 úmrtí, pričom viac ako 1000 ľudí sa nakazilo.

Vo svete doteraz zaznamenali 271.660 prípadov nákazy koronavírusom, 11.401 osôb jej podľahlo. Nákaza sa rozšírila do viac ako 160 krajín, uviedla agentúra AFP, ktorá zostavila bilanciu z oficiálnych zdrojov k sobotňajšiemu poludniu SEČ.
 

Švajčiarsko zaznamenalo najvyšší denný nárast infikovaných

Bern 21. marca (TASR) - Počet nových prípadov nákazy novým koronavírusom vo Švajčiarsku naďalej rýchlo rastie a za uplynulých 24 hodín ich pribudlo 1273. Ide o zatiaľ najvyšší denný nárast, uviedol v sobotu portál 20min.ch.

Vo Švajčiarsku je celkovo infikovaných 6113 osôb, 57 ľudí na chorobu COVID-19 alebo komplikácie s ňou spojené zomrelo, vyplýva z údajov úradu pre zdravotníctvo (BAG).

Polovica z pozitívne testovaných osôb má menej ako 51 rokov. Podľa aktualizovaných údajov je najhoršia situácia stále v talianskojazyčnom kantóne Ticino, kde pripadá 257,8 prípadu na 100.000 obyvateľov. Nasledujú kantóny Vaud (181,2) a Graubünden (106,9).

Prvý prípad nákazy zaznamenali vo Švajčiarsku 25. fFebruar gab es den ersten Coronavirus-Fall in der Schweiz.Vírus sa medzičasom rozšíril do všetkých kantónov.

Na celom svete bolo v sobotu dopoludnia registrovaných viac ako 290.000 nakazených a vyše 12.000 úmrtí. V Európe je na tom najhoršie Taliansko, kde ochorelo viac ako 47.000 ľudí a 4032 ich zomrelo.
 
 

Počet prípadov nákazy stúpol v Česku na 995, šesť ľudí sa vyliečilo

Praha 21. marca (TASR) - Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Českej republike stúpol v sobotu večer na 995. Z ochorenia COVID-19, ktoré vírus spôsobuje, sa vyliečilo už šesť pacientov, informovalo ministerstvo zdravotníctva ČR na svojej webovej stránke.

V priebehu soboty pribudlo v krajine zatiaľ 106 nových nakazených. Doteraz najväčší denný nárast zaznamenalo Česko vo štvrtok, keď pribudlo 205 prípadov nákazy. V piatok to bolo 124 prípadov.

Najviac infikovaných je v Prahe a Stredočeskom kraji, medzi nakazenými je viac mužov ako žien.

V ČR už vykonali viac ako 13.700 testov na nový koronavírus. Zatiaľ nezaznamenali prípad úmrtia, najmenej sedem osôb má však veľmi ťažký priebeh ochorenia.

Prvé tri prípady oznámila ČR 1. marca, odvtedy postupne zaviedla mimoriadne opatrenia proti šíreniu nákazy. V krajine platí núdzový stav, výrazné obmedzenie pohybu i bežného života, ľudia môžu vychádzať len so zahalenými ústami a nosom.
 
 

Vyberte región